top of page

Biografie

ANTOINE TRONQUO (°1966) werd geboren in Oudenaarde en volgde de muziekhumaniora en de hogere afdelingen aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij einddiploma's behaalde in o.a. de disciplines orgel en klavecimbel, naast ook didactische bekwaamheidsbewijzen. 

Het consequent volgen van de seminaries oude muziek-praktijk bij Erik Van Nevel en het orgelonderricht bij Johan Laleman, waren bepalend voor zijn stilistische vorming inzake vroege muziek.

Parallel met deze studie volgde hij masterclasses bij o.a.

J. Huys, H. Schoonbroodt, D. Roth en J. Boyer voor orgel en bij Bob Van Asperen voor klavecimbel. Alsook genoot hij onderricht aan de Giles International Organschool in Londen o.l.v. Ann Thomas, voor de interpretatie van de oud-Engelse klaviermuziek.

Als lesgever is hij werkzaam aan een aantal academies, alsook was hij twee jaar docent aan het conservatorium van Luik waar hij voor de orgelafdeling de cursus begeleidingspraktijk verzorgde.

Zijn concertpraktijk omvatte optredens in een aantal orgelcyclussen, o.a: Jong Orgeltalent (Abdij Tongerlo),

St.- Gummarusconcerten (Lier), St.- Jansconcerten (Anzegem), Miniemenkerk (Brussel), Orgel na de Noen (Kathedraal Antwerpen), historische orgels in Oostkamp, Langdorp....

Tevens concerteerde Antoine Tronquo buiten de landsgrenzen, o.a in: Vlaardingen, de Basiliek van Steinfeld (Duitsland), het XXVII° - "Miedzynarodowy Organfestival" (kathedraal Koszalin in Polen), op het Kleuker-orgel in

Alpe d'Huez...

Naast solistisch werk, stond hij ook op het podium met

Il solisto del vento, het Haydn-kwartet, Capella S. Michaëlis, Luc Tooten (cellist - Brussels Philharmonic).

Hij behaalde het hoger diploma orgel bij Anne Froidebise aan het Conservatorium van Luik, alsook het diplôme de virtuosité aan de Schola Cantorum te Parijs in de orgelklassen van Mls. Jacquet-Langlais en Jean-Paul Imbert.

Op het 6° internationaal orgelconcours in Italië (provincie Rimini) werd hij gelauwerd als 3° laureaat-finalist. 

Antoine bespeelt zowel het kleine positief-orgel, het historische orgel, als het grote kathedraalinstrument. 

Antoine Tronquo maakt momenteel deel uit van het organistenteam, die het gerestaureerde Delmotte-orgel bespeelt v/d St. Pieterskerk, Leuven. 

bottom of page