Antoine Tronquo  |  Kammeland 7, 9600 Ronse, België  |  antoine.tronquo@telenet.be  |  055/45 51 28  |  0496/20 38 96

© 2019 by IVM. 

Ensemble Cembalistic

Ensemble voor twee klavecimbels, of voor klavecimbel en orgelpositief

Met reeds de nodige ervaring in kamermuziekverband, besloten twee organisten-klavecinisten Dieter Van Handenhoven en Antoine Tronquo een unieke muzikale samenwerking aan te gaan. Zo brengen ze in een duo-formatie onder de naam "CEMBALISTIC" exclusief muziek voor twee of meer klavecimbels, alsook voor klavecimbel en orgelpositief.

 

Dit klavecimbel-duo laat niet alleen de instrumenten met elkaar dialogeren, maar ook worden de muzikale contrasten tegenover elkaar ten volle - concertant - uitgespeeld.

Op een overtuigende, creatief-genereuze manier en na studie van de uitvoeringspraktijk, stellen zei hun opzet dienstbaar in functie van de muziek.

Naargelang de keuze en stijl van hun programma worden ook verschillende types klavecimbels ingezet (bv. instrumenten in Italiaanse, Franco-Vlaamse, of in Duitse stijl), naast ook een orgel-positief, in combinatie met klavecimbel).

In die zin wordt ook onderzocht welke partituren zich best kunnen vinden in de klankkarakteristieken van een bepaald instrument, of aan welk instrument de componist mogelijks zijn klankbeeld ontleend kan hebben.

 

De rijkdom en flexibiliteit binnen hun repertoire, zowel naar vorm als naar inhoud, laat toe diverse thema's aan bod te laten komen - hetzij apart, hetzij ook samen in combinatie, zoals:

 

(1) "Deutsche Gründlichkeit": een gevarieerd programma rond de familie BACH, met centraal J.S. Bach zelf, binnen de entourage van zijn familie:

Heinrich Bach, Willem Friedmann Bach, Carl Ph. Emm. Bach en Johann Christian Bach.

 

(2) "weelderige Barok - onvervalst Classisicme - speelse Rococo": tijdgenoten van Bach, met concerto's, suites, of sonates voor 2 klavieren. Naast ook transcripties (tot en met de laat 18°-eeuw), voor 2 klavieren, of voor klavecimbel en orgelpositief.

(bv. concerto's van G. Fr. Haëndel, Joh. L. Krebs, Chr. Wagenseil,

J. H. Fiocco, D. Raick...)

 

(3) van "Venetiaanse dubbel-korigheid tot gallanterie": zwier, temperament en velociteit uit het Zuiden, met werk van Gabriëli, Guammi, Banchieri, da Viadanna, Lucchinetti...

 

(4) "Le bon Goût - à la Française", met werk voor 2 klavieren van:

J. Boyvin, E. Letang, N. Lebègue,...

 

Als unieke formatie is CEMBALISTIC, als klavecimbel-duo, maximaal inzetbaar voor diverse gelegenheden.

Hun programma's zijn bovendien afgestemd om een breed publiek te bereiken. Wars van elke banaliteit, gemakkelijkheidsoplossing, of oeverloze cliché's, is hetgeen deze musici brengen begrijpbaar voor ieders intelligentie, elke artistieke affiniteit en ieders gevoeligheid.

CONTACTEER ONS

Antoine Tronquo
0496/20 38 96
antoine.tronquo@telenet.be

Dieter Van Handenhoven
0479/36.28.81
dieter.vanhandenhoven@telenet.be

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now